19 ℃

Nieuw onderzoek: Mondkapjes helpen ook bij gehoorschade

Foto: Alex SG / Monkey Business Images / Dech St / Shutterstock.com

Goed nieuws voor mensen die door hun hoge leeftijd of door gehoorschade minder goed kunnen horen. Het gebruik van een mondkapje kan het gehoororgaan een flinke oppepper geven. Dat zegt prof. dr. Frans Manteau van het Medisch Centrum Utrecht (MCU).

Prof. Manteau: “Door de elastiekjes aan beide kanten van het mondkapje flink in te korten komen de oorschelpen een stuk wijder te staan. Hierdoor worden meer geluidsgolven opgevangen en weerkaatst in de richting van de gehoorgang. Dit heeft een aanzienlijke gehoorverbetering tot gevolg. Na enige tijd blijven de oorschelpen vanzelf in de nieuwe stand staan en kunnen de elastiekjes weer wat losser.”

Niet iedereen is blij met deze wijze van mondkapjesgebruik. Dr. Anton Hendriks, plastisch chirurg en werkzaam in een privékliniek, waarschuwt voor de schadelijke gevolgen van te strakke elastiekjes: “Op deze manier het gehoor verbeteren gaat blijkbaar moeilijk samen met het heersende schoonheidsideaal. We zien momenteel een toeloop van patiënten die hun flaporen willen laten corrigeren. Ook zie we vaker problemen met een scheefgegroeid of ingedrukt neusbeen.”

 
Deel dit artikel: