19 ℃

Nieuw onderzoek: Elvis identificeerde zich waarschijnlijk als vrouw

Nieuw onderzoek: Elvis identificeerde zich waarschijnlijk als vrouw
Foto: RCA Records / Public Domain / Wiki Commons

Elvis Presley identificeerde zich waarschijnlijk niet als man, maar als vrouw. Dat zegt genderdeskundige Fijkelien Plant, verbonden aan de Universiteit van Meppel, die het gedrag van de zanger jarenlang onderzocht. 

“Hoewel Elvis zich aan het begin van haar carrière als man kleedde, veranderde haar uiterlijk in de jaren die volgden”, zegt Plant. “Elvis uitte zich steeds meer als vrouw. Haar kleding werd vrouwelijker, ze droeg glitterpakken en grote sieraden. Ook werd Elvis steeds dikker, wat bij alle vrouwen gebeurt als ze ouder worden. Daaruit kun je duidelijk afleiden dat Elvis zich identificeerde als vrouw.”

Het geslacht van Elvis staat al langer ter discussie. Elvis zelf deed er nooit uitspraken over. Plant: “Journalisten durfden er niet met haar over te praten. Het was natuurlijk ook geen makkelijk onderwerp in die tijd. Men was nog niet woke. Dat maakte het voor Elvis moeilijk om open te zijn over haar identiteit.”

Plant publiceerde het onderzoek naar Elvis’ genderidentiteit in het boek ‘Elvis, the Queen of Rock ’n Roll’. Als de conclusies van het onderzoek worden overgenomen, zal Elvis postuum als vrouw worden aangemerkt. Plant is inmiddels ook onderzoeken gestart naar de genderidentiteit van Rembrandt, John F. Kennedy en Jezus.

 
Deel dit artikel: