Nieuw keurmerk voor rundvlees: “Voltooid Leven”

Nieuw keurmerk voor rundvlees: “Voltooid Leven”
Foto: NeMaria / Sergey Ryzhov / Shutterstock.com

Na de labels ‘Biologisch’ en ‘Beter Leven’ komt de vleesindustrie met een nieuw keurmerk dat eerst zal worden geïntroduceerd voor rundvlees: het ‘Voltooid Leven’-keurmerk. Het idee is dat de dieren pas worden geslacht zodra ze er klaar voor zijn. Het nieuwe keurmerk zou de consument in staat stellen om bewust te kiezen voor rundvlees dat afkomstig is van koeien die niet meer willen leven.

“Het is een revolutionair concept”, zegt minister Piet Adema van Landbouw en Voedselkwaliteit. “We moeten onze consumptiegewoonten heroverwegen en streven naar een meer ethische benadering van voedselproductie. Door koeien toe te staan om een voltooid leven te hebben voordat we ze slachten, tonen we ons respect voor hun wensen en geven we hen de mogelijkheid om op een waardige manier afscheid te nemen van het leven.”

Het keurmerk ‘Voltooid Leven’ zal worden toegekend aan boerderijen die voldoen aan strikte criteria, zoals het organiseren van afscheidsfeesten voor koeien met een laatste maaltijdmenu, muziek en stervensbegeleiding.

Critici noemen het keurmerk een absurde en hypocriete marketingtruc. “Het is ronduit belachelijk om te denken dat een ‘Voltooid Leven’-keurmerk enige ethische waarde heeft”, zegt dierenrechtenactivist Lisa Verdraaien. “Ik wil geen oude koeien uit de sloot halen, maar het feit blijft dat deze dieren uiteindelijk worden geslacht voor consumptie. Het is gewoon een cynische poging om mensen een goed gevoel te geven terwijl ze een wezenlijk moreel dilemma negeren.”

Desalniettemin lijkt het ‘Voltooid Leven’-keurmerk steun te krijgen van sommige consumenten, die beweren dat ze liever vlees eten van koeien die een goed geleefd leven hebben gehad. “Het voelt goed om te weten dat ik koeien steun in hun besluit om te sterven”, verklaarde een voorstander. “Het maakt mijn biefstuk net iets smaakvoller.”

 
Deel dit artikel: