13 ℃

Niet-gehandicapten gedupeerd door de Efteling

Mensen zonder handicap voelen zich gedupeerd door de Efteling. Gehandicapten krijgen voorrang bij bepaalde attracties. “Belachelijk”, vindt pretparkbezoekster Ingeborg Terstegge.

Foto: iStockPhoto – Getty Images – Snap2Art – Flickr CC – Marco Nedermeijer – NIeuwspaal

Gehandicapten met een doktersverklaring kunnen bij de Efteling een zogenoemde faciliteitenkaart krijgen. Op vertoon van de kaart hoeven gehandicapten sinds 1 maart niet meer te wachten in de rijen voor de attracties. “Schandalige voortrekkerij”, vindt Ingeborg Terstegge (43). “Omdat ik toevallig goed ter been ben, moet ik soms wel anderhalf uur wachten om 30 seconden in een attractie te mogen.”

Ooit had Ingeborg een gebroken been. “Dat is al 15 jaar geleden”, lacht ze, “maar sindsdien gaan mijn zus en ik elk jaar naar de Efteling, met de rolstoel van toen. Dan hebben we echt een leuk dagje. Iedereen is heel aardig en behulpzaam en je kunt zo overal in.” De grootste grap vindt Ingeborg als ze dan aan het eind van de dag gewoon lopend naar de parkeerplaats gaan. “Dan heb je echt een lange-neus-gevoel naar al die mensen in de rij.”

Sinds de invoering van de faciliteitenkaart is frauderen een stuk moeilijker. Omdat Ingeborg geen doktersverklaring heeft, zal ze voortaan gewoon moeten aansluiten in de wachtrij. “Gehandicapten worden positief gediscrimineerd”, moppert ze. “Zij krijgen voorrang, terwijl wij al uren door dat park moeten lopen. Dat is niet eerlijk.”

 
Deel dit artikel: