20 ℃

Jos: “Niet elke Jos is crimineel”

De laatste tijd is veel ophef ontstaan rond mensen met de naam Jos. In criminele kringen duikt de naam Jos opvallend vaak op. Toch is niet iedereen met de naam Jos een crimineel. Dat beweert althans Jos O., zelf ook een Jos.

Foto: Politie

Nederlandse Jossen hebben het zwaar. Hun naam wordt vaak in verband gebracht met allerlei misdaden. Zo wordt Jos de G. verdacht van de moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk. Jos B. is de hoofdverdachte in de moordzaak Nicky Verstappen. Jos M. was betrokken bij diverse geweldsmisdrijven. Met zo veel Jossen kan er bijna geen sprake meer zijn van toeval.

“Je merkt dat mensen voorzichtig worden met Jossen”, zegt Jos O.*. “Als ik met mensen een praatje maak is er niets aan de hand, tot ze ontdekken dat ik Jos heet. Dan zie je ze terugdeinzen. Dan moet je gaan uitleggen dat je niets misdaan hebt, terwijl je toch Jos heet.”

Jos O. roept Jossen op om elkaar te steunen. “Er zijn genoeg criminelen die niet Jos heten. Denk bijvoorbeeld aan Mohammed B., Volkert van der G. en Mr. T. Maar daar hoor je niemand over.”

* In dit artikel is de achternaam van Jos O. weggelaten, omdat hij vanwege zijn voornaam waarschijnlijk verdacht wordt van een misdrijf.

 
Deel dit artikel: