23 ℃

Bodybuilder Nico Uppelschoten (80) oudste nieuwkomer in de Tweede Kamer ooit

Bodybuilder Nico Uppelschoten (80) oudste nieuwkomer in de Tweede Kamer ooit
Foto: ALL best fitness / Shutterstock.com

DEN HAAG - “Voor buitenstaanders komt dit wellicht onverwacht, maar niet voor mij. Achter de schermen heb ik me hier al jaren op voorbereid”, zegt PVV’er Nico Uppelschoten. Met zijn 80 jaar wordt de Drentse bodybuilder de oudste nieuwkomer in de Tweede Kamer ooit.

Critici vinden dat Uppelschoten te oud is om nog aan een carrière in de Tweede Kamer te beginnen. Zelf is hij het daar niet mee eens. “Kijk eens naar dit lijf”, zegt hij wijzend op zijn gespierde torso. “Is dit het lichaam van een tachtigjarige? Nee. Leeftijd is maar een getal. Ik zit elke dag vier tot vijf uur in de sportschool om mijn lichaam fit en sterk te houden. Ik til nog moeiteloos honderdvijftig kilo. Er zijn niet veel mannen van mijn leeftijd die dat nog kunnen.”

Goed, fysiek is Uppelschoten misschien in topconditie. Maar hoe zit het met zijn geestelijke conditie? Is Uppelschoten ook mentaal nog fit genoeg om het zware werk van een Kamerlid aan te kunnen? “Zeker”, zegt Uppelschoten resoluut. “Elke maandagavond vul ik foutloos een bingokaart in. En op woensdag ben ik de koning van de bridgeclub. Ik ben ervan overtuigd dat ik een waardevolle toevoeging ben aan het PVV-team, dat deze week toch al diverse briljante personen naar voren schoof. Zolang ik maar gewoon mijn middagdutje kan blijven doen, is er niets aan de hand.”

 
Deel dit artikel: