21 ℃

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland, kan ons land wel zonder?

Nicaragua verbreekt diplomatieke banden met Nederland, kan ons land wel zonder?
Foto: Embajada de Rusia / Wiki Commons CC BY40

Nederland gaat een zeer zware winter tegemoet, nu Nicaragua heeft besloten om de diplomatieke banden met ons land te verbreken. Correspondent Rodrigo Malbergen spreekt van ‘het ergst denkbare scenario’ voor ons land.

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega verbrak zaterdag de diplomatieke banden met Nederland. Ortega verwijt Nederland een ‘neokoloniale en bemoeizuchtige houding’ en ‘een voortdurende belediging van Nicaraguaanse gezinnen’. Het besluit betekent dat Nederland de komende winter helemaal zonder hulp van Nicaragua moet zien door te komen. De vraag is of dat gaat lukken.

Correspondent Rodrigo Malbergen verwacht dat de export vanuit Nicaragua helemaal stil komt te liggen: “Nederland hoeft voorlopig niet te rekenen op dingen uit Nicaragua. Minister Hoekstra zal alles op alles moeten zetten om de diplomatieke betrekkingen met Nicaragua te herstellen, anders zou het voor Nederland weleens een zeer, zeer zware winter kunnen worden. Gewone Nederlanders zoals u en ik zitten mogelijk maandenlang zonder spullen uit Nicaragua.”

“Het verbreken van de diplomatieke betrekkingen door Nicaragua is een nachtmerrie waarvan we hadden gehoopt dat die nooit werkelijkheid zou worden”, zucht Malbergen. “Tegelijk is dit voor het Nederlandse kabinet een harde les. Nederland heeft zich in de afgelopen jaren veel te afhankelijk gemaakt van Nicaragua.”

 
Deel dit artikel: