15 ℃

Nertsenfokkers geschokt door verbod: “Dit is verschrikkelijk, vooral voor de dieren zelf”

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

Nertsenfokkers zijn totaal verrast door het bericht dat ze eerder moeten stoppen met hun bedrijf. “Door dit besluit worden misschien wel honderdduizenden dieren nooit geboren”, zegt voorzitter Teun Verstieren van de Nederlandse Nertsenfokkersbont (NNB).

Eigenlijk zou de nertsenfok pas in 2024 worden verboden, maar vanwege de massale uitbraak van het coronavirus op nertsenfokkerijen heeft het kabinet besloten dat nertsenfokkers volgend jaar al moeten stoppen.

De Nederlandse Nertsenfokkersbont noemt het besluit ‘zeer dieronvriendelijk’. “Alleen al om ethische redenen moet de nertsenfokkerij in stand blijven”, zegt voorzitter Teun Verstieren. “Wij geloven dat elk dier recht heeft op leven, óók de nerts. Honderdduizenden nertsen worden niet geboren als wij ze niet fokken. Hoe leg je dat uit?”

“Als dierenliefhebber gaat dit besluit mij zeer aan het hart”, briest Verstieren. “In de komende jaren hadden wij talloze nertsen nog een onbezorgd leven in een kleine, draadstalen kooi willen geven. Het kabinet haalt daar nu in één klap een streep door. En denk eens aan al die nertsen die door dit besluit nooit kinderen zullen krijgen. Je ontneemt die beestjes hun geluk.”

 
Deel dit artikel: