16 ℃

Bioloog: “Nertsen zélf schuldig aan ruiming”

Foto: Rokas Tenys / Shutterstock.com

De laatste maanden zijn in Nederland meer dan twintig nertsenfokkerijen geruimd, omdat die dieren zouden lijden aan corona. “Volstrekt onnodig”, vindt bioloog Alphons Droog. “Deze nertsen stellen zich gewoon aan. Ze hebben niet voor niets zo’n nichterig bontvelletje. Het is een diersoort die altijd wil opvallen. Doodmoe word je er van.”

“Die gefokte nertsen hebben gewoon een perfect leven”, aldus Droog. “Wilde soortgenoten moeten jagen om aan voedsel te komen, maar deze verwende dieren hoeven alleen maar hun bek open te houden. En dan wonen ze ook nog eens in mooie veilige kooien van draadstaal in plaats van in zo’n stinkhol.”

“Wij biologen geloven er niets van dat deze nertsen corona hebben. Ze doen alleen maar alsóf ze ziek zijn. En die rotbeesten snappen heel goed dat wij geen wattenstaafje langs die vlijmscherpe tandjes kunnen krijgen. Bij een krokodil kun je deze ziekte ook niet vaststellen.”

Droog: “Die dieren hadden zich na een prachtig leven van zes maanden gewoon kunnen laten vergassen. Net als miljoenen soortgenoten. Door te doen of ze ziek zijn, moeten ze nu al geruimd worden. Het is gewoon hun eigen schuld. Als ik zo’n boer was, zou ik de volgende keer wat dankbaarder dieren nemen om mee te fokken.”

 
Deel dit artikel: