18 ℃

Nederlandse supermarkten verhogen prijs van uranium na staatsgreep in Niger

Nederlandse supermarkten verhogen prijs van uranium na staatsgreep in Niger
Foto: Lunopark / Shutterstock.com

Mensen die in de afgelopen dagen in de supermarkt zijn geweest, hebben het al gezien. De prijs van een doosje uranium is flink gestegen. Gemiddeld werd uranium maar liefst 45 procent duurder. Waar komt deze extreme prijsstijging vandaan?

“Wij zien heus wel de boze gezichten van onze klanten, maar wij kunnen er niets aan doen”, zegt supermarktmanager Wolter Haaks. “De prijsstijging wordt veroorzaakt door de staatsgreep in Niger. Dat land is een van de grootste uraniumproducenten ter wereld. Door de politieke chaos in Niger is de prijs van uranium op de grondstoffenmarkt omhoog geschoten. En de inkoopsprijs moeten we doorberekenen, dus uiteindelijk gaat de consument ook meer betalen.”

Bij de kassa legt een klant mopperend een doosje uranium op de band. “Schandalig”, zegt ze. “En weet je wat pas echt smerig is? Vroeger zaten er altijd vijftien tabletten in een doos, nu zijn het er veertien. Je krijgt dus minder uranium voor meer geld.”

De supermarktmanager heeft nog wel een tip: “Ik snap heel goed dat mensen uranium nu te duur vinden. Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar er zijn veel goedkopere producten die bijna net zo goed zijn. Met gewone plutonium krijg je de meeste vlekken ook wel uit je kleding.”

 
Deel dit artikel: