16 ℃

Nederlandse statiegeldjagers massaal naar India om blikjes te rapen

Nederlandse statiegeldjagers massaal naar India om blikjes te rapen
Foto: Maxim Blinkov / Shutterstock.com

MUMBAI - Sinds 1 april 2023 zit er niet alleen statiegeld op plastic flessen, maar ook op kleine blikjes. Dat leidde tot een heel nieuwe vorm van toerisme. Veel Nederlanders gingen dit jaar naar India, de Filipijnen of Nepal om met duizenden euro’s aan statiegeldblikjes en -flesjes weer terug te keren. 

Marc Scheuls (25) ging in juli op statiegeldreis naar India. “Voor statiegeldjagers is India het walhalla”, zegt hij. “Op de Nederlandse stranden moet je moeite doen om nog iets met statiegeld te kunnen vinden. In India heb je na één uurtje rapen al voor tientallen euro’s statiegeld bij elkaar. De stranden liggen er bezaaid met prachtig statiegeldmateriaal.”

Ook de 23-jarige Charissa Muurtjes uit Utrecht koos voor een statiegeldvakantie in India. “Na vier dagen rapen lag mijn hotelkamer ligt al vol met flesjes en blikjes. Die heb ik in Nederland allemaal uitgedeukt en ingeleverd,” glundert ze.

Als statiegeldjager reisde Charissa de hele wereld over. “Ik ben ook naar Vietnam geweest. Ook daar liggen de stranden vol met flesjes en blikjes”, vertelt ze. “De vliegticket kostte me twaalfhonderd euro, maar ik ben teruggekomen met duizenden euro’s aan statiegelddingen. Toen ik in Nederland alles had ingeleverd, had ik niet alleen mijn reis terugverdiend, maar ook nog tweeduizend euro winst. Het is een goudmijn.”

 
Deel dit artikel: