23 ℃

Nederlandse plasticvissers in de problemen: “De vangst wordt steeds minder”

Nederlandse plasticvissers in de problemen: “De vangst wordt steeds minder”
Foto: TasfotoNL / Shutterstock.com

VLISSINGEN - Het gaat niet goed met de Nederlandse plasticvisserij. Sommige plasticvissers zitten al hun hele leven in het vak, maar de laatste jaren krijgen ze het steeds moeilijker. Zit er nog toekomst in de plasticvisserij?

Freek Binnekes, kapitein van de plastickotter Hoornervliet, haalt zijn netten binnen. “Een kilo of 30, misschien 40”, gokt hij. Alles bij elkaar levert de vangst hooguit vijftien euro op. Het is de magere opbrengst van een hele dag plasticvissen.

“Vroeger kon je in de plasticvisserij een goede boterham verdienen”, mijmert Binnekes. “Mensen flikkerden van alles in het water. Lege flessen, peuken, oud speelgoed. Gouden tijden waren dat. Maar tegenwoordig brengen ze alles naar de milieustraat. En daar zijn ze nog trots op ook. Hoe de ambachtelijke plasticvisser dan moet rondkomen, daar houden ze geen rekening mee. De vangst wordt steeds minder. Op sommige dagen krijg in amper mijn netten vol.”

Foto: Nieuwspaal

Een deel van de oogst ligt op het dek te drogen.

Binnekes voelt ook de concurrentie van de grote plastictrawlers. “Ze vissen de hele oceaan leeg. Zo’n Boyan Slat bijvoorbeeld, die hufter trekt met zijn Ocean Cleanup alle oceanen leeg. Wat blijft er dan nog over voor een klein plasticvissertje als ik?”

En de gemeente? “Ach, schei uit over de gemeente”, moppert Binnekes. “Die denken alleen maar aan zichzelf. Elke maand halen ze snel alles op, als een stelletje aasgieren. Geloof me, er is plastic genoeg, maar het krijgt niet eens de kans om de zee te bereiken.”

 
Deel dit artikel: