
HARSKAMP - De aanschaf van bijna vijftig Leopard-tanks door Defensie kan een dure aangelegenheid worden voor de militairen die ze gaan besturen. Dat zegt fiscalist Remo Voortman.
Vanwege de geopolitieke spanningen besloot Nederland onlangs tot de aanschaf van 46 loodzware Leopard 2-tanks. Dit type staat bekend als een van de meest geavanceerde tanks ter wereld, maar de vraag is of het voor Nederlandse militairen fiscaal verstandig is om ermee te gaan rijden.
Van het aanvankelijke enthousiasme over de aanschaf van de tanks is bij de meeste militairen geen sprake meer. De toekomstige bestuurders van de tanks zijn geschrokken van de fiscale bijtelling waarmee ze geconfronteerd zouden kunnen worden. Fiscalist Remco Voortman van belastingadviesbureau Voortman & Van Wouw legt uit waar het probleem zit.
Privékilometers
“Als de militairen per ongeluk te veel privékilometers met de Leopard rijden, kunnen ze te maken krijgen met bijtelling. Dat is een percentage van de nieuwwaarde waarover inkomstenbelasting betaald moet worden. Eén enkele Leopard 2-tank kost ruim 15 miljoen euro, dus de bijtelling kan flink oplopen. Voor een gewone soldaat is dat simpelweg niet op te brengen”, aldus Voortman.
Vrijstelling
De militairen zouden bij de Belastingdienst om een vrijstelling kunnen vragen, maar volgens Voortman is dat belastingtechnisch ingewikkeld: “Regels zijn regels, daar kun je niet zomaar van afwijken. Op dit moment is het vooral belangrijk dat de bestuurders een zorgvuldige rittenadministratie bijhouden. Het lijkt leuk, zo’n tank van de zaak, maar je moet over elk ritje goed nadenken: pak je de Leopard, of is de fiets voordeliger?”