23 ℃

Nederlandse landmacht komt onder commando van de Duitsers: “Historische fout eindelijk rechtgezet”

Nederlandse landmacht komt onder commando van de Duitsers: “Historische fout eindelijk rechtgezet”
Foto: Peter Gudella / Shutterstock.com

Het Nederlandse leger gaat op in de Duitse landmacht. De Nederlandse militairen staan voortaan onder commando van de Duitsers. De samenwerking biedt volgens Nederland financiële en strategische voordelen. Volgens de Duitse bondskanselier Scholz wordt hiermee een historische fout rechtgezet.

Donderdag is het zover. Dan komt de Nederlandse 13e Lichte Brigade officieel onder het gezag van de Duitse 10e pantserdivisie. “Al meer dan 80 jaar bestaat de wens om het Nederlandse leger volledig te onderwerpen aan het Duitse gezag, maar om de een of andere reden is die operatie nooit helemaal afgerond”, zei bondskanselier Scholz plechtig.

Scholz verwees naar eerdere pogingen om het Nederlandse leger onder Duits gezag te plaatsen: “Dat is destijds ten dele gelukt, maar na enkele jaren moesten de Duitse troepen toch opgeven. Dat hebben wij altijd erg jammer gevonden. We zijn blij dat die historische fout nu eindelijk is rechtgezet.”

De Nederlandse landmacht is dus onder controle, maar daarmee is de klus volgens Scholz nog niet afgerond: “Het is nu belangrijk dat we via de Ardennen snel doorstoten naar het zuiden. Daarna kunnen we via Het Kanaal de oversteek maken naar het Verenigd Koninkrijk. Die plannen liggen er al jaren, ik ben blij dat het er nu eindelijk van komt.”

 
Deel dit artikel: