16 ℃

Nederlandse kleuters weten te weinig van Israëlisch-Palestijns conflict

Nederlandse kleuters weten te weinig van Israëlisch-Palestijns conflict
Foto: New Africa / Shutterstock.com

UTRECHT - Nederlandse kinderen in de leeftijd van 0 tot 6 jaar weten veel te weinig van het Israëlisch-Palestijns conflict. Volgens de bekende Utrechtse pedagoog Gerard Zilver komt dat voornamelijk door de ouders.

“De cijfers liegen er niet om”, aldus de pedagoog. “Ruim 92 procent van de Nederlandse kleuters kan niet in een paar zinnen uitleggen wat er momenteel in Israël en de Gazastrook gebeurt. Tegelijk weten ze wél veel te vertellen over speelgoed en Bob de Bouwer. Het is evident dat kinderen te veel aandacht hebben voor onbelangrijke randzaken.”

Volgens Zilver ligt de schuld vooral bij de ouders: “Het probleem is dat kinderen ’s avonds nauwelijks voorgelezen worden over het Israëlisch-Palestijns conflict. Er zijn maar heel weinig ouders die voor het slapengaan nog even bij het kind op de rand van het bed komen zitten met de krant. Te vaak geven ouders de voorkeur aan eenvoudig voorleeswerk over Woezel & Pip en Rupsje Nooitgenoeg. Dat is natuurlijk lekker makkelijk, maar er ontstaat zo wel een hele generatie kleuters die de situatie in het Midden-Oosten niet kan duiden.”

 
Deel dit artikel: