13 ℃

Nederlandse indianengemeenschap mengt zich in racismedebat

Foto: Elena Crk / RossHelen / Shutterstock.com

Jarenlang hielden ze zich stil. De relatief kleine indianengemeenschap in ons land bleef liever op de achtergrond. Tot nu. Ook Nederlanders met een Indiaanse achtergrond hebben dagelijks te maken met racisme. En dat moet stoppen, vinden ze. Morgenmiddag demonstreren Nederlandse Indianen op de Dam in Amsterdam.

Hongerige Wolf (54) was pas twee jaar oud toen hij met zijn ouders naar Nederland kwam. “Van mijn jeugd in Indianië kan ik me niets herinneren, maar ik kreeg van mijn ouders een typisch Indiaanse opvoeding”, vertelt hij. “Later, tijdens mijn opleiding, stuitte ik op steeds meer problemen. Vanwege mijn naam kon ik nergens een stageplaats krijgen. Managers namen me gewoon niet serieus.”

Volgens Hongerige Wolf hebben Nederlanders een verkeerd beeld van Indianen: “Dat is vooral de schuld van de media. In de jaren ’60 en ’70 zijn Indianen op televisie voortdurend belachelijk gemaakt. Jongens als Klukkluk en zo, die hebben een hoop kapotgemaakt hoor.”

De laatste jaren is de situatie volgens Hongerige Wolf alleen maar slechter geworden. “Toen ik jong was, kon ik nog in klederdracht over straat. Dat vonden de mensen schattig, zo’n indiaantje. Nu kijken ze me raar aan”, vertelt hij. “Ik werd zelfs geweigerd bij de plaatselijke boogschietvereniging, alleen vanwege mijn afkomst. U moest eens weten hoeveel pijn dat doet.”

 
Deel dit artikel: