21 ℃

Nederlandse huurlingen niet blij met Wagner-groep: “Ze bezorgen huurlingen een slechte naam”

Nederlandse huurlingen niet blij met Wagner-groep: “Ze bezorgen huurlingen een slechte naam”
Foto: Tanya 49 / Shutterstock.com

Huurlingen wereldwijd kijken met gemengde gevoelens naar de opstand van het Wagner-huurlingenleger tegen hun opdrachtgever Vladimir Poetin. “Enerzijds begrijp ik hun onvrede, anderzijds schenden ze wel de gedragscode in onze sector”, zegt de Nederlandse huurling Mario Holtskeppel (62) uit Breda.

Ze vormen een relatief kleine beroepsgroep in de dienstverlenende sector. Toch zijn in ons land zo’n vierhonderd huurlingen actief. Vaak gaat het om ZZP’ers die tegen betaling kunnen bijspringen in conflicten. Holtskeppel is al zo’n dertig jaar werkzaam als freelance huurling. “In Nederland gaat het vaak om kleine klusjes, zoals het vereffenen van een oude schuld of het beëindigen van een conflict in de relationele sfeer. Grote klussen, zoals de Wagner-groep momenteel uitvoert, heb je in ons land eigenlijk nooit”, legt hij uit.

De huurlingen van de Wagner-groep waren in de afgelopen dagen uitgebreid in het nieuws, omdat ze tegen hun opdrachtgever Poetin in opstand zijn gekomen. “Laat ik vooropstellen dat Poetin een grote boef is die best eens mag worden aangepakt”, stelt Holtskeppel. “Maar in ons vak gelden wel bepaalde gedragsregels. Zo is het een ongeschreven regel dat je je als huurling nóóit tegen je opdrachtgever keert. Anders weet de opdrachtgever niet meer wie er nou eigenlijk aan gaat. Dat zou een mooie boel worden.”

Fratsen

Collega-huurling Anton de Rool (44) vreest dat de Wagner-opstand niet goed is voor het imago van de huurlingenbranche. “Hiermee bezorgen ze huurlingen een slechte naam. Dit soort fratsen zou opdrachtgevers hier in Nederland kunnen afschrikken. Klanten zijn toch ook op zoek naar een stukje betrouwbaarheid”, zucht hij.

Maar wat er afgelopen weekend in Rusland gebeurde, is volgens De Rool in ons land ondenkbaar: “Gelukkig zitten we niet in Rusland. Wat dat betreft kan ik opdrachtgevers geruststellen. Als je kiest voor een Nederlandse huurling, dan kies je voor zekerheid. Bij ons geldt: afspraak is afspraak. Het gaat in ons vak namelijk ook om een stukje fatsoen.”

 
Deel dit artikel: