17 ℃

Nederlandse geschiedenis wordt toch aangepast

Foto: Raisa Kanareva / Shutterstock.com

“Wat veel mensen bijvoorbeeld niet weten, is dat Wilhelmus van Nassouwe nooit belasting betaalde. En Michiel de Ruyter at héél veel vlees. De vraag is of zo’n man nog een vermelding in de geschiedenisboeken verdient.”

Nederland krijgt een nieuwe geschiedenis. Prof. dr. Donald Zuurdeegh is aangesteld om de geschiedenis van ons land te herschrijven. “Uiteraard schrappen we het slavernijverleden, de racistische moord op Kerwin Duinmeijer en de uitbuiting van de bevolking van Nederlands-Indië, maar daar blijft het niet bij”, aldus de geschiedkundige.

Na de aanpassing van de Canon van Nederland zal prof. dr. Zuurdeegh zeer gedetailleerd bepalen wat wel en niet tot de geschiedenis van ons land blijft behoren. “Je kunt de geschiedenis natuurlijk niet terugdraaien, maar je kunt de geschiedenis wel veranderen”, legt Zuurdeegh uit.

Het herschrijven van de Nederlandse geschiedenis zal zo’n drie jaar gaan duren. Zuurdeegh: “Er moet heel veel onderzocht en gecorrigeerd worden. Zo weten we nu dat de multiculturele samenleving, achteraf bezien, toch geslaagd is. En hebben de Duitsers echt ons land bezet, of hadden ze er stiekem toch een beetje recht op?”

 
Deel dit artikel: