23 ℃

Nederlandse dierentuinen door oorlog in Oekraïne al maanden zonder billenzalf

Nederlandse dierentuinen door oorlog in Oekraïne al maanden zonder billenzalf
Foto: Andrea Catenaro / Shutterstock.com

De bavianen in de Nederlandse dierentuinen hebben het zwaar. De voorraad billenzalf is al maanden op. Door de oorlog in Oekraïne zijn wereldwijd leveringsproblemen en lukt het niet om de voorraad aan te vullen.

“Bavianen kunnen niet zonder billenzalf”, legt bioloog Alphons Droog uit. “Zonder zalf krijgen ze last van een droge, schilferige huid. De billen van een volwassen mannetje moeten minstens drie keer per dag worden ingesmeerd.”

In Oekraïne bevindt zich de enige producent die gespecialiseerd is in billenzalf voor bavianen. Maar door de oorlog is het vrijwel onmogelijk om de zalf te exporteren. Daardoor kunnen de dierentuinen niet bevoorraad worden.

In de Amsterdamse dierentuin Artis krabt een mannetjesbaviaan voortdurend aan zijn achterste. “Het jeukt verschrikkelijk. Zijn bips is helemaal rood van het krabben. Echt heel zielig”, zegt Droog. Hij doet een beroep op mensen die thuis nog een beetje billenzalf hebben: “Breng het naar de dierentuin. U doet de bavianen er een groot plezier mee.”

 
Deel dit artikel: