20 ℃

Nederlandse coronavluchtelingen niet welkom in Syrië

Foto: New Africa / Fpolat69 / Shutterstock.com

De kans dat Nederlandse coronavluchtelingen in Syrië een verblijfsvergunning krijgen is klein. De Syrische bevolking is niet blij met de komst van Nederlanders die het coronavirus proberen te ontvluchten.

Vergeleken met Europa telt het Midden-Oosten relatief weinig coronabesmettingen. Steeds meer Nederlanders zoeken daarom een veilig heenkomen in landen als Syrië, Afghanistan en Irak. Daar worden ze niet bepaald met open armen ontvangen.

Op de luchthaven van de Syrische hoofdstad Damascus hangen spandoeken. “Geen Nederlanders in onze stad”, staat er in het Arabisch. En ook: “Syrië weer van ons!”.

Een groepje Syriërs demonstreert tegen de komst van de Nederlandse coronavluchtelingen. “Ze krijgen hier gratis gezondheidszorg en een huis, terwijl wij al jaren op de wachtlijst staan. En straks pikken ze ook nog onze banen in”, moppert een van de demonstranten.

De vraag is of Nederlanders in Syrië een verblijfsvergunning krijgen. De Syrische overheid beschouwt Nederland als een veilig land, waardoor de kans groot is dat Nederlandse coronavluchtelingen meteen worden uitgezet. “Die Nederlanders horen hier niet”, zegt een boze Syriër. “Ze komen hier alleen maar om de boel te besmetten.”

 
Deel dit artikel: