Nederlandse automobilist betaalt graag mee aan Russische olieboycot

Foto: Menno van der Haven / Shutterstock.com

Nederlandse automobilisten zijn een groot voorstander van een boycot van Russische olie, ook als dat betekent dat benzine en diesel fors duurder worden. Dat blijkt uit een peiling van Bureau QuestionIt.

De lidstaten van de Europese Unie bereikten maandag een akkoord over een verbod op de invoer van Russische olie. Op die manier hopen de EU-landen dat Rusland de oorlog in Oekraïne niet meer kan financieren met de verkoop van olie. De boycot gaat eind dit jaar in.

Volgens een peiling van Bureau QuestionIt heeft 83 procent van de automobilisten er geen moeite mee dat brandstof daardoor duurder wordt.

“Ik sta hier voor een habbekrats Russische benzine te tanken, het is absurd dat dat überhaupt nog kan in Nederland”, moppert een automobilist bij een tankstation van de Russische oliemaatschappij Lukoil in Capelle aan den IJssel. “Het is heel goed dat de EU ingrijpt, voordat ik hier vaker kom.”

Ook een klant bij het Lukoil-tankstation in Kerkrade is de goedkope Russische brandstof spuugzat. “Hoe is het mogelijk dat ik hier nog tank?”, roept hij verontwaardigd. “Ik gooi mijn auto hier elke week vol met 60 liter goedkope Russische diesel. Dat kán toch niet? Die hoge heren in Brussel mogen weleens uitleggen wat ik hier in godsnaam sta te doen.”

 
Deel dit artikel: