15 ℃

Nederlands of Pools wordt de nieuwe Europese standaardtaal

Nu Groot-Brittannië uit de Europese Unie stapt, moet een nieuwe gemeenschappelijke taal worden gekozen. Tot nu toe is dit altijd Engels geweest. De nieuwe Europese standaardtaal wordt zeer waarschijnlijk Pools of Nederlands.

Foto: Xavier Pironet / Shutterstock.com

Als het aan de Adviescommissie Nederlandse Taal ligt, spreekt iedereen in Europa straks Nederlands. “In eerste instantie lijkt Pools voor de hand te liggen, maar het Nederlands is zeker ook een optie. Na de kolonisatie van Amerika heeft het destijds weinig gescheeld of Nederlands was de officiële taal geworden in de VS in plaats van het Engels. Na deze Brexit krijgen we een nieuwe kans om met onze mooie Nederlandse taal een belangrijk stempel te drukken op de EU”, zegt woordvoerder Hans Wankel. “Bovendien moet ik er niet aan denken dat iedereen Pools moet leren.”

De Adviescommissie Nederlandse Taal roept dan ook alle Nederlanders op om te kiezen voor het Nederlands als officiële gemeenschappelijke taal in Europa. U kunt tot eind volgende maand een taal kiezen op de website van de Europese Unie. Nog niet veel Nederlanders hebben gestemd, daarom heeft Pools momenteel een flinke meerderheid van de stemmen.

 
Deel dit artikel: