23 ℃

Nederlands Elftal presteert veel beter onder kabinet-Schoof

Nederlands Elftal presteert veel beter onder kabinet-Schoof
Foto: Mikolaj Barbanell / Shutterstock.com / YT CC

MüNCHEN - In een verrassende wending heeft het Nederlands Elftal bij het EK een indrukwekkende zege geboekt op Roemenië, net nadat het nieuwe kabinet-Schoof officieel was beëdigd door koning Willem-Alexander. Toeval? Analisten denken van niet. De timing lijkt te suggereren dat de frisse politieke wind die door Den Haag waait ook de prestaties van Oranje een boost heeft gegeven.

Premier Dick Schoof en zijn team van ministers en staatssecretarissen legden dinsdag plechtig de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Op vrijwel hetzelfde moment leek het Nederlands Elftal plotseling een nieuwe bron van energie aan te boren, resulterend in een klinkende 3-0 overwinning in de achtste finales van het EK.

“Het is alsof de voetballers de politieke stabiliteit aanvoelen”, verklaarde een enthousiaste bondscoach Ronald Koeman. “We hebben uitgebreid naar de beëdiging gekeken vandaag. Het kabinet-Schoof heeft iets in gang gezet. Eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat politiek zo’n directe invloed op ons spel zou hebben.”

Politieke beslissingen in de kleedkamer

In de kleedkamer van Oranje was de invloed van het kabinet duidelijk merkbaar. Een insider meldde dat Koeman zijn team toesprak met een ongebruikelijke gloed in zijn ogen. “We gaan dit doen voor Schoof en zijn team”, zou hij hebben gezegd. Het gerucht gaat dat er zelfs een foto van premier Schoof naast de tactiekbord hing.

Ook de wissels van Koeman leken geïnspireerd door de recente politieke ontwikkelingen. De terugkeer van Denzel Dumfries en Xavi Simons in de basisopstelling bleek een meesterzet, terwijl de verrassende keuze om Steven Bergwijn op te stellen enkel positief werd ontvangen. “Het voelt alsof we met de steun van het hele kabinet spelen”, aldus Bergwijn na de wedstrijd.

Een nieuwe Gouden Eeuw voor Oranje?

Met deze klinkende overwinning en de steun van het kabinet-Schoof rijzen de verwachtingen voor het Nederlands Elftal tot ongekende hoogten. De kwartfinaleplek is de eerste sinds 2008 en de dromen van een EK-titel zijn levendiger dan ooit.

Terwijl het nieuwe kabinet zich klaarmaakt om Nederland te besturen, kijken de fans van Oranje hoopvol naar de toekomst. Premier Schoof liet tijdens zijn beëdiging al doorschemeren een grote voetbalfan te zijn en de eerste resultaten liegen er niet om.

 
Deel dit artikel: