18 ℃

Nederlanders zeggen door avondklok Tweede Wereldoorlog beter te begrijpen

Foto: Everett Collection / Badahos / Shutterstock.com

In een enquête gehouden door onderzoeksbureau SOS zegt 93 procent van de Nederlanders door de avondklok veel meer inzicht te hebben gekregen in de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog.

Maar liefst 17.000 respondenten deden mee aan de het onderzoek. Volgens Joris ten Braak van het SOS is het uitzonderlijk dat een onderzoek zo’n eenduidige uitkomst kent: “De avondklok heeft voor veel Nederlanders een directe link met de oorlog. In deze enquête komt dat ook weer duidelijk naar voren. Bijna iedereen geeft aan nu beter te snappen wat mensen in de oorlog moesten doormaken.”

Toch begrijpen de meeste respondenten heus wel dat er ook kleine verschillen zijn tussen nu en de jaren ’40-’45. Zoals een jonge vrouw die meedeed aan de enquête het heel mooi zei: “In de oorlogsjaren moeten mensen zich bijna net zo verschrikkelijk gevoeld hebben als wij nu. Zij hadden nog geluk, want corona kenden ze toen nog niet. Maar op de razzia’s, deportaties, hongersnood, marcherende fascisten en gebombardeerde binnensteden na komt het nu allemaal wel heel dichtbij.”

 
Deel dit artikel: