19 ℃

U verdient teveel

U mag best eens wat minder gaan verdienen. Dat zegt het Landelijk Economisch Platform. “Voor de meeste banen is een salaris van 900 euro voldoende, meer hoeft echt niet”, zegt directeur Frans van Deuteren.

Foto: Pixinoo / Shutterstock.com

Volgens Van Deuteren zijn Nederlanders egoïstische hebberds geworden. “In de afgelopen vijftig jaar zijn de salarissen volledig ontspoord”, legt hij uit. “De gemiddelde Nederlander verdiende vijftig jaar geleden 6.200 gulden per jaar en klaagde nooit. Nu ligt een gemiddeld jaarsalaris al op 36.000 euro! Dat is absurd. Waar hebben mensen al dat geld in hemelsnaam voor nodig?”

Het Economisch Platform stelt voor om het salaris van Nederlanders drastisch te verlagen. “Voor een normale baan is een brutoloon van 900 euro per maand ruim voldoende. Bovendien houden we dan meer geld over voor bijvoorbeeld de opvang van asielzoekers”, aldus Van Deuteren.

Van Deuteren benadrukt dat de loonsverlaging niet moet gelden voor mensen met topfuncties. “Bankdirecteuren, managers en topambtenaren verrichten uitzonderlijk werk. Zij moeten juist méér gaan verdienen. Het geld dat we bij normale werknemers weghalen kan direct ten goede komen aan de topverdieners. Dat is allemaal al doorgerekend.”

 
Deel dit artikel: