14 ℃

Nederlanders teleurgesteld in schaken: “Lijkt verdomd weinig op een Netflix-serie”

Foto: Gorodenkoff / Shutterstock.com / YT CC

Voor het eerst sinds 1985 heeft een Nederlander het internationaal gerenommeerde schaaktoernooi in Wijk aan Zee gewonnen. Maar ondanks het succes van de serie The Queen’s Gambit wordt deze overwinning niet massaal gevierd in ons land.

Het Tata Steel Chess Tournament 2021 is in alle opzichten opzienbarend geweest. Het toernooi, dat ook wel het Wimbledon van het schaken wordt genoemd, heeft voor het eerst in 36 jaar een Nederlandse winnaar gekregen. Tot de laatste dag ging de eindstrijd zelfs tussen twee Nederlanders. In een zinderende tiebreak moesten Jorden van Foreest en Anish Giri uitmaken wie de uiteindelijk winst zou pakken. De piepjonge Van Foreest trok uiteindelijk aan het langste eind.

Maar ondanks deze spanning was er geen sprake van schaakkoorts in Nederland. Volgens Netflix-kenner Joris Vieroog is dat vrij logisch: “Een schaakpartij kan uren duren. Niet van deze tijd. Al die turende mannen boven een bord zijn absoluut niet sexy en de regels zijn veel te moeilijk. Ook de cameravoering is lachwekkend. Geen drones, geen trunkshots en zelfs geen vertigoshot. En dan heb ik nog niet eens over een dramatische verhaallijn of een leuke frisse dame die de boel een beetje opfleurt. Nee, als de schaakfederatie niet hard ingrijpt, wordt het nooit een volkssport.”

 
Deel dit artikel: