17 ℃

“Nederlanders worden steeds dommer”

Foto: Terelyuk / Shutterstock.com

De hersencapaciteit van Nederlanders neemt langzaam maar zeker af. Dat concluderen artsen van het Meppel Neurology Center na onderzoek. De gevolgen van het verminderde denkvermogen zijn in toenemende mate merkbaar in de maatschappij.

“In de 19e en 20e eeuw kregen mensen steeds grotere hersenen. Niet voor niets boekte de mensheid in die tijd belangrijke successen, zoals de uitvinding van de gloeilamp en de airfryer. De trend is nu omgekeerd. Sinds de eeuwwisseling zien we juist dat de hersenen kleiner worden”, zegt neuroloog Bert Wekkels.

Het gemiddelde gewicht van de hersenschors nam af met 17%. Die afname was het sterkst in de voorhoofdskwab, die betrokken is bij functies als logisch redeneren en het onderdrukken van primaire emoties. “Dit deel van de hersenen heeft een grote invloed bij het bepalen van politieke voorkeur, redelijkheid en het herkennen van satire”, legt Wekkels uit. “Kijk naar de opkomst van Thierry Baudet, absurde complottheorieën, het ongefundeerde gemopper op de politiek en de populariteit van oproerkraaiers als Tino Martin. We zien mensen die helemaal door het lint gaan voor zoiets triviaals als een mondkapje. Dat zijn allemaal signalen van een krimpende voorhoofdskwab.”

De wetenschapper vermoedt dat de afnemende hersencapaciteit gedeeltelijk wordt veroorzaakt door slechte voeding, zoals patat en hamburgers: “Ga maar eens kijken bij McDonald’s. Daar zitten bepaald geen genieën.”

 
Deel dit artikel: