11 ℃

Nederlanders proberen weg te komen uit Verenigd Koninkrijk

Foto: Roman Fediuk / Shutterstock.com

Duizenden Nederlanders zijn gestrand in het Verenigd Koninkrijk. De grenzen zijn gesloten, nu daar een nieuwe variant van het coronavirus is ontdekt. Vliegtuigen vertrekken niet en veerboten blijven aan de wal. Sjaak en Rita ten Stoeve uit Purmerend hadden geluk: ze konden nog een oude kayak op de kop tikken.

We vinden Sjaak (61) en Rita (59) op zo’n twee kilometer uit de kust van Grimsby. Ze moeten nog ruim driehonderd kilometer roeien naar de Nederlandse kust, maar zijn al behoorlijk uitgeput als onze patrouilleboot langzij komt. “Nee, we hadden natuurlijk nooit naar Engeland moeten gaan. Dat realiseren we ons nu ook. Maar achteraf is het altijd makkelijk praten”, zegt Rita.

De Nederlandse overheid is niet van plan om de gestrande Nederlanders terug te halen. En dus moesten Sjaak en Rita improviseren. “We hebben zes kennissen uitgenodigd voor het kerstdiner bij ons thuis. Plus onze kinderen natuurlijk. Deze kayak is de enige manier om nog op tijd thuis te komen”, vertelt Sjaak.

Na ons gesprek vaart onze snelle boot terug naar de haven van IJmuiden. Sjaak en Rita vragen of ze met ons mee mogen, maar dat zou – gezien de coronaregels – onverantwoord zijn. Minutenlang blijven ze zwaaien, tot ze uiteindelijk achter de horizon verdwijnen.

 
Deel dit artikel: