24 ℃

Nederlanders opgelucht na excuses slavernijverleden: “Er is een enorme last van mijn schouders gevallen”

Nederlanders opgelucht na excuses slavernijverleden: “Er is een enorme last van mijn schouders gevallen”
Foto: Nadino / Vorona man / Shutterstock.com

Premier Rutte heeft maandag namens de Nederlandse regering excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Dat de excuses eindelijk zijn gemaakt, is voor veel Nederlanders een enorme opluchting.

“Er is een enorme last van mijn schouders gevallen”, zegt de 57-jarige Piet Kuilderman uit Hengelo. “Ik heb mijn hele leven rondgelopen met twijfels en schuldgevoel. Wat als mijn voorouders betrokken waren bij de slavenhandel? Wat als een stukje van mijn bezit tweehonderd jaar geleden via-via-via was verworven door slavernij? Nachten heb ik ervan wakker gelegen. Nu kan ik mijn mogelijke voorgeschiedenis eindelijk een beetje laten rusten.”

Ook de 28-jarige Priscilla Melkerts voelt zich opgelucht nu de excuses voor het slavernijverleden zijn aangeboden. “In mijn pubertijd, ik moet een jaar of 12 geweest zijn, realiseerde ik me dat ik heel misschien afstam van slavendrijvers. Jarenlang heb ik gehuild van schaamte. Buikpijn had ik ervan. Tot vandaag voelde ik me een wit, onderdrukkend monster. Nu er excuses zijn aangeboden, durf ik voorzichtig naar de toekomst te kijken. Ik blijf elke avond bidden voor vergiffenis voor mijn witte, geprivilegieerde kop, al begrijp ik dat dat veel meer is dan ik mag vragen.”

 
Deel dit artikel: