Nederlanders massaal bereid om gevluchte Afghanen op te vangen

Foto: Procyk Radek / Shutterstock.com

Na de machtsovername door de Taliban vluchten inwoners van Afghanistan massaal het land uit. De meeste Nederlanders zijn graag bereid om gevluchte Afghanen op te vangen. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau QuestionIt.

Uit angst om door de Taliban te worden vervolgd proberen duizenden Afghanen het land te verlaten. Als het aan de Nederlandse bevolking ligt, zijn ze hier van harte welkom. Uit een peiling van QuestionIt blijkt dat 81% van de Nederlandse bevolking bereid is om een Afghaans gezin in huis te nemen.

Historicus Cor Ploeger denkt dat de gastvrije houding van Nederlanders voortkomt uit de lessen van de Tweede Wereldoorlog: “Toen er bij ons oorlog was, moesten duizenden Nederlanders halsoverkop vluchten voor de Duitsers, zelfs onze koningin. Destijds zijn we in het buitenland met open armen ontvangen. Het is dus niet zo vreemd dat wij nu op onze beurt klaarstaan voor anderen.”

Ploeger is dan ook niet verbaasd over de uitkomst van het onderzoek: “Nederlanders zijn een empathisch, vriendelijk volkje. Als mensen in nood zijn, steken Nederlanders graag een helpende hand uit. Zo zijn we.”

 
Deel dit artikel: