Nederlanders lijden aan glasbakschaamte

Steeds meer Nederlanders gaan ’s morgens vol schaamte naar de glasbak. Ze schamen zich voor de volle tas met lege wijnflessen. En die schaamte is niet voor niets, zo blijkt.

Foto: Runzelkorn / Shutterstock.com

Ook Els (37) leed jarenlang aan glasbakschaamte. “Elke ochtend als ik mijn lege flessen naar de glasbak bracht, zag ik mijn buren naar mij kijken. Ik probeerde de wijnflessen te verbergen onder lege appelmoespotjes. Kilo’s appelmoes moest ik daarvoor eten. Op den duur durfde ik helemaal niet meer naar de glasbak”, vertelt ze. “Mijn psycholoog stelde toen glasbakschaamte vast.”

Glasbakschaamte is niet geheel onterecht. Uw dagelijkse tocht naar de glasbak blijft immers niet onopgemerkt. Als u ’s morgens met uw lege wijnflessen naar de glasbak rammelt, ziet de buurt hoeveel u werkelijk drinkt. En dan volgt al snel een telefoontje naar de instanties. De gemeente krijgt jaarlijks meerdere meldingen van mensen die zich zorgen maken over uw drankgebruik.

Els is inmiddels van haar glasbakschaamte verlost. Samen met haar hulpverlener bedacht ze een slimme oplossing. Els koopt haar wijn nu uitsluitend in pakken, die gewoon bij het restafval kunnen.