14 ℃

Nederlanders getroffen door snelle temperatuurdaling

Foto: VanderWolf Images / Shutterstock.com

“In het begin had ik nog niet goed door wat er gebeurde”, vertelt Tjerk Willens geschrokken. “Ja, we merkten wel dat het kouder werd, maar pas later realiseerden we ons wat er precies aan de hand was.”

Nederland is zondagmiddag getroffen door een snelle temperatuurdaling. Aan het begin van de middag was het nog 22 graden, maar door een draaiing van de wind daalde de temperatuur in een paar uur tot een graad of 12. De waarschuwing van het KNMI kwam voor veel slachtoffers te laat.

Ook Tjerk Willens (36) was buiten op het moment dat de temperatuur begon te dalen. “Ik kreeg kippenvel. Ik dacht nog: ach, het zal wel aan mij liggen. Maar nog geen tien minuten later had ik het echt koud”, vertelt hij, nog natrillend van de schrik. “Een paar honderd meter verderop zag ik een boerderij. Daar ben ik maar naartoe gegaan. De mensen die daar woonden hebben me geweldig goed opgevangen. Net op tijd, want niet lang daarna was het nog maar 14 graden.”

Tjerk beseft dat hij geluk heeft gehad. “Als ik buiten was gebleven, had ik hier misschien niet meer gezeten”, zegt hij. “Ik probeer niet te veel na te denken over wat er had kunnen gebeuren. Anders word ik gek. Ik kijk nu wel anders tegen het leven aan. Voorheen wilde ik alsmaar meer. Geld verdienen, carrière maken, een grotere auto. Nu geniet ik vooral van de kleine dingen. Mooie muziek, een kus van mijn vrouw, of een spelletje met mijn zoon. Het leven heeft mij een tweede kans gegeven. Ja, daar ben ik heel dankbaar voor.”

 
Deel dit artikel: