22 ℃

Nederlanders eten ongemerkt ponyvlees

Een experiment van ponyslager Sjikke Stienstra is gelukt: Nederlanders proeven geen verschil tussen ponyvlees en rundvlees. In de afgelopen maanden hebben diverse klanten ongemerkt ponyvlees gegeten. 

Friese-slager-verkoopt-ponyUit cijfers van het Landbouw Economisch Instituut blijkt dat Nederlanders steeds minder vlees eten. Volgens Stienstra is dat een kwalijke ontwikkeling. “Talloze dieren staan maar een beetje nutteloos in de wei en worden nooit opgegeten. Een ongekende verspilling”, aldus de slager.

Nederlanders eten graag rundvlees, maar halen voor pony nog hun neus op. Onterecht, vindt Stienstra. “Pony is een eerlijk, biologisch product. Het is zonde om ze gewoon in de wei te laten staan. Klanten moeten gewoon nog wennen aan het idee.”

In zijn Friese slagerij verkocht hij stiekem ponyvlees aan klanten die rundvlees bestelden. “Ze schrokken wel even, toen ik achteraf vertelde dat ze pony hadden gegeten. Eén meisje had zelfs ongemerkt haar eigen pony opgegeten. Ze moest toegeven dat hij lekker was”, giechelt Stienstra.

De sympathieke slager werkt intussen aan meer nieuwe ideeën. “Meer variatie op het bord en minder verspilling, dat is mijn doel”, legt hij uit. “Weet u hoeveel honden er in de afvalbak verdwijnen?”

 
Deel dit artikel: