16 ℃

Nederlander Joop (70) vangt Australische kangoeroes op

Foto: Alan Poulson Photography / Johannes Kornelius / J. Marijs / Shutterstock.com

De eerste tien kwamen vanmorgen aan in Nederland. Volgende week komen er nog vijftig. “Ik kan ze natuurlijk niet allemaal helpen, maar ik doe wat ik kan”, zegt de 70-jarige Joop Vlettekamp uit Gouderak. 

Door de bosbranden in Australië hebben honderdduizenden dieren acute hulp nodig. Een groot deel van het leefgebied van kangoeroes staat in brand. Nederlander Joop Vlettekamp besloot een aantal kangoeroes naar Nederland te halen. “Toen ik hoorde wat er in Australië gebeurt, kon ik niet op de bank blijven zitten. Ik móest iets doen”, aldus de sympathieke Zuid-Hollander.

Joop is al een paar jaar met pensioen, maar werkte zijn hele leven met dieren. “Niet met deze dieren hoor”, lacht hij. “Kangoeroes heb je in ons land niet. Maar een dier is een dier, daar doe ik niet moeilijk over. Deze beestjes hebben misschien sterkere achterpoten, maar ik kan ze nog best aan.”

In de komende weken hoopt Joop zo veel mogelijk Australische kangoeroes te kunnen helpen, zoals hij dat zelf noemt. “Hier aan de oevers van de IJssel vinden de beestjes rust”, zegt hij. “Door de hitte en de droogte in Australië hebben ze vooral behoefte aan water. Heel veel water.”

 
Deel dit artikel: