16 ℃

Nederlander gaat fors bezuinigingen op belastinguitgaven

Nederlander gaat fors bezuinigingen op belastinguitgaven
Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Opnieuw een tegenvaller voor minister Kaag van Financiën. In navolging van het kabinet heeft ook de burger bezuinigingen aangekondigd. Ruim 63 procent van de bevolking wil volgend jaar fors minder geld uitgeven aan de Belastingdienst. Dat blijkt uit een peiling van bureau QuestionIt.

De meeste Nederlanders geven nu nog zo’n 37 procent van hun inkomen uit aan de inkomstenbelasting en 6 tot 21 procent aan btw. De meerderheid van de ondervraagden is van plan om volgend jaar minder te besteden aan belastingen. Volgens econoom Frans van Deuteren zijn de bezuinigingen onvermijdelijk.

“Nederlanders hebben in de afgelopen jaren royaal met geld gesmeten richting de Belastingdienst. Inkomstenbelasting, rioolbelasting, dividendbelasting, het kon allemaal niet op. Het kan natuurlijk niet altijd feest zijn. Daarom is het volstrekt logisch dat de Nederlander nu zegt: ‘even een tandje terug'”, licht Van Deuteren toe.

De econoom sluit niet uit dat Nederlanders hun uitgaven aan de Belastingdienst weer opschroeven op het moment dat het economisch weer wat beter gaat.

 
Deel dit artikel: