16 ℃

Nederlander Dave Plat (38) ontsnapt aan Iraanse raketaanval

Foto: iStockPhoto – Getty Images

Iran heeft raketaanvallen uitgevoerd op twee militaire bases in Irak. De aanvallen zijn een vergelding voor de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani, die eerder door de Amerikanen werd gedood. Het had weinig gescheeld of Nederlander Dave Plat was het slachtoffer geworden van de Iraanse vergeldingsactie.

Dave emigreerde negen jaar geleden om een homobar te beginnen in het Midden-Oosten. Op het moment dat de Iraanse raketten insloegen lag hij rustig te slapen. “We hadden net een feest gehad met zo’n honderd homoseksuele matrozen. Die jongens lusten er wel pap van. Het was een enorme kliederboel geworden. Ik was nog een uur bezig met schoonmaken. Rond elf uur ben ik naar bed gegaan en als een blok in slaap gevallen. Van die hele raketaanval heb ik niets gemerkt”, vertelt hij geschrokken.

Dave’s homobar bevindt zich in het centrum van Istanbul, op nauwelijks 1.600 kilometer afstand van waar de Iraanse vergeldingsaanval plaatsvond. Dave beseft dat hij veel geluk heeft gehad: “Als Iran óns land als doelwit had uitgekozen, dan was het misschien heel anders afgelopen.”

 
Deel dit artikel: