Nederland zet zich schrap voor storm

Overal worden voorbereidingen getroffen voor de najaarsstorm die vrijdag over ons land trekt. Weerbureau MeteoScience waarschuwt voor zeer zware windstoten en veel, heel veel regen.

Foto: Nebojsa Markovic / Jolin / Shutterstock.com

Aan de oevers van de IJssel zeult een man met zandzakken. “Ik woon net achter de dijk. Als die doorbreekt, staat de hele boel hier twee meter onder water”, weet hij. “Ik moet in m’n eentje driehonderd zandzakken vullen. Mijn buren kunnen niet helpen. Zij zijn vertrokken.”

Hoe hevig de storm precies gaat worden is volgens weerman Thomas Indra moeilijk te zeggen. “Aan zee verwachten we windkracht 8 à 9. Maar er komt vooral veel regen”, zegt hij, wijzend op de radarbeelden met dieprode vlekken.

Vreemd genoeg is het tamelijk rustig in de weerkamer van MeteoScience. “Veel collega’s zijn er niet meer”, vertelt Indra. “Zodra ze wisten wat er gaat komen zijn ze naar huis gegaan. En geef ze eens ongelijk. Op dit moment wil je toch bij je gezin zijn, om elkaar te troosten en je kinderen nog een laatste knuffel te geven.”