Nederland zet Poetin zwaar onder druk: “Onmiddellijke overgave, anders geen Russen bij Olympische Spelen”

Nederland zet Poetin zwaar onder druk: “Onmiddellijke overgave, anders geen Russen bij Olympische Spelen”
Foto: Alexandros Michailidis / Gil Corzo / Shutterstock.com

Het Nederlandse kabinet heeft de Russische president Poetin in een zeer lastige positie weten te manoeuvreren. Nederland eist dat Rusland zich onmiddellijk terugtrekt uit Oekraïne, anders zijn Russische sporters niet welkom bij de Olympische Spelen.

Volgens Rutte zijn de Olympische Spelen het perfecte pressiemiddel om Poetin tot overgave te dwingen. “Op deze manier zetten we Poetin in één zet schaakmat”, zegt premier Rutte. “Rusland had er totaal geen rekening mee gehouden dat de oorlog in Oekraïne weleens de deelname aan de Olympische Spelen zou kunnen kosten. Dit moet voor Poetin een enorme nachtmerrie zijn.”

De Olympische Spelen vinden volgend jaar plaats in de Franse hoofdstad Parijs. “Voor Rusland begint de tijd dus te dringen”, waarschuwt Rutte. “Vooralsnog zien we niet dat Russische troepen zich terugtrekken. Sterker nog, ze zijn net een nieuw offensief begonnen. Maar ik neem aan dat er in het Kremlin nu koortsachtig wordt vergaderd. Ik vind dat er een ultimatum moet worden gesteld. Als Rusland zich niet binnen twee weken volledig uit Oekraïne heeft teruggetrokken, dan kunnen ze die Olympische Spelen op hun buik schrijven. Ja, dat klinkt hard, maar ik denk dat het de enige manier is om Poetin op z’n knieën te krijgen.”

 
Deel dit artikel: