18 ℃

Nederland zet leger in tegen muggen

In de strijd tegen muggen wordt de hulp ingeroepen van het leger. Muggen houden met hun irritante gezoem mensen urenlang uit hun slaap. Bovendien veroorzaakt een muggenbeet veel jeuk. Met onder meer Apache helikopters en F16’s wordt geprobeerd de muggen uit te roeien.

Foto: Steve Meese / Shutterstock.com

Het leger komt in actie na een oproep van de stichting Stop Invasieve Exoten, die al jaren tegen muggen strijdt. Luitenant-kolonel Tom Wierswinkel leidt de operatie. “In de komende tijd zal intensief worden getraind op de bestrijding van muggen. Voor veel van onze vliegers is de mug een onbekende vijand. Wij hebben ons de laatste jaren vooral gericht op de Russen. Het leger heeft in feite jarenlang de verkeerde kant op gekeken.”

“Muggen moeten het vooral hebben van hun aantal, maar individueel stellen ze weinig voor. In principe zou je met een Apache helikopter een heel bataljon muggen moeten kunnen uitschakelen door er simpelweg doorheen te vliegen”, aldus de bevelhebber.

Toch is alleen de inzet van luchttroepen volgens Wierswinkel niet genoeg: “We weten dat muggen zich schuilhouden in slaapkamers. Daar kan een helikopter moeilijk komen.”

 
Deel dit artikel: