Het weergeven van getallen in Romeinse cijfers wordt binnenkort afgeschaft. De Romeinse cijfers zijn niet meer van deze tijd.
“Het is heel storend voor de burger om bij kerkklokken en horloges nog steeds geconfronteerd te worden met Romeinse cijfers”, zegt Karel Oker van het Erasmus Wiskundig Instituut. “Men wil in één oogopslag kunnen zien hoe laat het is, maar veel mensen schrikken terug van de ingewikkelde tekens die het Romeinse cijfersysteem bevat.”
“Er steeds meer mensen uit andere culturen naar Nederland, maar daar zitten verdomd weinig Romeinen bij”, vervolgt Oker. “Arabische cijfers passen beter bij de huidige samenleving. Romeinse cijfers behoren definitief tot het verleden.”
De Arabische cijfers zijn in de loop der tijd steeds meer ingeburgerd geraakt in de maatschappij. Ook scholen zijn met hun rekenlessen massaal overgestapt op Arabische cijfers. Arie Verkerk, werkzaam als wiskundedocent op het VMBO, is heel tevreden met de ontwikkeling. “Mijn leerlingen hebben op deze manier meer getalbegrip en scoren hoger. Mijn klassen bestaan voor de helft uit leerlingen met een allochtone achtergrond. Zij kunnen beter met de Arabische cijfers omgaan. Het is mooi om te zien dat zelfs cijfersystemen zich aanpassen aan de behoefte van de huidige samenleving.”