Nederland waarschuwt Kazachstan: “Denk tijdens neerslaan oproer aan de coronaregels”

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Premier Rutte heeft de regering van Kazachstan verzocht om bij het neerslaan van de betogingen in dat land op de coronaregels te letten.

De Nederlandse regering reageert hiermee op zorgwekkende beelden uit Kazachstan van harde confrontaties tussen betogers en ordetroepen. Op de beelden is te zien dat de coronamaatregelen daarbij niet altijd worden nageleefd.

Kazachstan is het toneel van hevige rellen. De bevolking protesteert tegen de regering, nadat de brandstofprijzen werden verdubbeld. President Kassym-Jomart Tokajev van Kazachstan heeft militairen toestemming gegeven om zonder waarschuwing te schieten op betogers die zich niet overgeven. “Een heel vervelende situatie, maar we kunnen niet hebben dat daarbij ook nog een nieuwe virusmutatie ontstaat. Dus: handen wassen, afstand houden, mondkapje en ventileren”, aldus Rutte.

Bij de ongeregeldheden in Kazachstan vielen onder de demonstranten al tientallen doden. “Dat is zeer zorgelijk”, aldus Rutte. “Vanuit de internationale gemeenschap zal moeten worden onderzocht of de slachtoffers zijn overleden aan corona, of dat de kogels wellicht ook een rol hebben gespeeld.”

 
Deel dit artikel: