13 ℃

Nederland vreest extreem koud Pinksterweekend

De winterjas, handschoenen en muts mogen weer uit de kast. In het hele land worden maatregelen genomen voor de extreem koude Pinksterdagen. Weerbureau MeteoScience raadt mensen aan om vooral binnen te blijven.

Pinksterweekend-extreem-koud“Dit hebben we nog nooit meegemaakt. Onze computermodellen voorspellen barre omstandigheden”, zegt meteoroloog Thomas Indra bezorgd. “Het wordt belachelijk koud. Echt. Heel erg koud. Veel Nederlanders zijn daar in mei niet meer op voorbereid. Daarom denk ik dat er makkelijk doden kunnen vallen door de extreme kou. Vijf, zes, misschien meer.”

MeteoScience raadt Nederlanders aan om zich voor te bereiden op het ergste. “Haal in ieder geval voldoende voedsel en drinkwater in huis. Ingeblikt eten is langer houdbaar. We weten niet precies hoe lang het gaat duren”, zegt Indra. “Controleer of de verwarming werkt, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vooral ouderen en kleine kinderen kunnen zonder verwarming snel onderkoeld raken en op hulp hoeft u tijdens de Pinksterdagen niet te rekenen. Maar het belangrijkste advies luidt: Blijf in godsnaam binnen.”

 
Deel dit artikel: