Nederland viert historisch obesitasrecord: Verdrievoudiging bereikt!

Nederland viert historisch obesitasrecord: Verdrievoudiging bereikt!
Foto: Amani A / Shutterstock.com

AMSTERDAM - Nederland mag zich op steeds meer gebieden tot de wereldtop rekenen. Recente cijfers van het CBS wijzen op een monumentale prestatie: obesitas is in de afgelopen 40 jaar maar liefst verdrievoudigd! Terwijl sommigen misschien hun schouders ophalen bij deze statistiek, worden anderen geïnspireerd door de ongekende toename van de BMI.

Het aantal volwassenen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger – de officiële drempel voor obesitas – is gestegen tot een indrukwekkende 16 procent van de bevolking. Dit brengt een golf van zelfvertrouwen teweeg onder degenen die zichzelf al jarenlang trainen in het consumeren van calorierijke lekkernijen. “Dit zijn BMI-cijfers waar ze in landen als Soedan en Somalië alleen maar van kunnen dromen”, lacht diëtiste Ellen la Grasse. “Als volk hebben we bewezen dat we niet alleen met onze dijbenen kunnen schuren tegen de grenzen van gezondheid, maar er zelfs overheen kunnen stappen.”

Niet alleen de harde getallen, maar ook de kwaliteit van de obesitas roept bewondering op. “Terwijl sommige landen worstelen met gewichtsklassen 1 en 2, heeft Nederland met trots een toename gezien in alle categorieën, inclusief de prestigieuze klasse 3, ook wel bekend als morbide obesitas”, verklaart demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Conny Helder. “Voor ons is het niet alleen maar een statistiek. Na decennia van toewijding, is dit hét bewijs dat we mogen leven in een tijd van overvloed en welvaart.”

De ‘gouden’ prestatie zal gevierd worden met een reeks evenementen die zowel gesuikerde vreugde als vettige snacks omvatten.

 
Deel dit artikel: