21 ℃

Nederland versoepelt #MeToo-richtlijnen per 1 juni

Foto: YT CC

In Nederland worden per 1 juni de richtlijnen rondom #MeToo aanzienlijk versoepeld. Dat heeft premier Rutte in een persconferentie bekendgemaakt. De laatste cijfers laten zeer gunstige ontwikkelingen zien en sommige richtlijnen zijn overbodig geworden binnen de maatregelen van een anderhalve meter samenleving.

In de afgelopen maanden is het aantal geregistreerde #MeToo-gevallen sterk gedaald. Dit is aanleiding geweest voor de Nederlandse overheid om verdere stappen te nemen op de routekaart naar terugkeer naar een normale samenleving.

De versoepeling op het gebied van seksueel grensoverschrijdend gedrag moet gaan gelden voor lichte gevallen op de werkvloer, maar ook in openbare situaties. Ook zal het ‘zero tolerance-beleid’ worden omgezet naar ’three strikes out’. Hiermee zullen mensen eerst twee waarschuwingen krijgen voordat er tot hardere maatregelen zal worden overgegaan. Aangezien handtastelijkheden binnen de anderhalve meter-samenleving helemaal niet zijn toegestaan, zal dit uit het #MeToo-protocol worden geschrapt.

Mariska van de Bergen, voorzitter van Stichting Handen Thuis, heeft begrip voor het nieuwe beleid: “Mensen hebben momenteel al zo veel nieuwe regels te volgen: social distancing, handen kapotwassen, niezen in de elleboog. Dan kan je dit soort dingen er niet bij hebben. Daarnaast heb ik tijdens de intelligente lockdown gemerkt dat ik een opmerking over mijn uiterlijk, het nafluiten door een bouwvakker of die klap op m’n kont best begon te missen.”

 
Deel dit artikel: