16 ℃

Nederland trekt gezin terug uit Turkije

Minister Halbe Zijlstra heeft besloten om de familie Van Heemsbroek terug te trekken uit Turkije. Aanleiding is het oplopende conflict tussen Nederland en Turkije. 

Foto: Pavel L Photo and Video / Shutterstock.com

De relatie tussen Den Haag en de Turkse regering kwam vorig jaar onder druk te staan. Twee Turkse ministers wilden in Nederland campagne voeren voor een Turks referendum, tegen de zin van Nederland. De Turkse minister van Familiezaken moest onder politiebegeleiding ons land verlaten. De Turkse president Erdogan beschuldigde Nederland vervolgens van fascisme.

De familie Van Heemsbroek vertrok zaterdag naar Turkije voor een korte vakantie in een all-inclusive resort. Zij zullen uiterlijk vanavond met een regeringstoestel worden teruggehaald. “Hiermee geeft Nederland een krachtig signaal af aan de Turkse regering”, aldus minister Zijlstra. “De bilaterale betrekkingen met Turkije bevinden zich momenteel in een diep dal. Van een korte vakantie voor de familie Van Heemsbroek in Turkije kan dan geen sprake zijn.”

De Nederlandse regering heeft de familie Van Heemsbroek een alternatieve vakantie aangeboden. Komend weekend vertrekt het gezin naar Kirgizië.

 
Deel dit artikel: