18 ℃

Nederland stuurt nog geen F-16’s naar Oekraïne: “Eerst hertenkampjes aanpakken”

Nederland stuurt nog geen F-16’s naar Oekraïne: “Eerst hertenkampjes aanpakken”
Foto: Sasha Antonovich / Albert Beukhof / Shutterstock.com

Ondanks een verzoek daartoe van de Kamerleden Ruben Brekelmans (VVD) en Tom van der Lee (GroenLinks) wil het kabinet nog geen F-16’s naar Oekraïne sturen. “Nederland voert een binnenlandse strijd tegen de hertenkampjes. Daar moet op dit moment onze prioriteit liggen”, zegt minister Piet Adema van Landbouw.

Het kabinet voert op dit moment een bikkelharde strijd tegen de hertjes. De paar honderd hertenkampjes in ons land moeten op termijn allemaal dicht. “We zullen niet rusten tot het laatste hertenkampje verdwenen is. Dat is een lange, zware strijd die onze volste aandacht verdient. Dat laat momenteel geen ruimte voor arbitrair geneuzel over F-16’s voor Oekraïne”, aldus Adema.

Militair strateeg Rob Luiteman begrijpt het standpunt van het kabinet: “Oekraïne moet alle zeilen bijzetten in de strijd tegen de Russen. Het is begrijpelijk dat ze daarvoor steun zoeken in het Westen, maar Nederland heeft momenteel een andere vijand om tegen te vechten: het hert. Je kunt nou eenmaal niet op alle fronten tegelijk zijn.”

 
Deel dit artikel: