18 ℃

Nederland stuurt grondtroepen naar Keulen

Het kabinet heeft besloten in te grijpen in Keulen. Enkele duizenden Nederlandse militairen zijn op weg naar de Duitse stad. Commandant Scholten hoopt de stad binnen twee dagen in te kunnen nemen.

Nederland stuurt grondtroepen naar KeulenDe aanval volgt op de massale aanrandingen in Keulen in de nieuwjaarsnacht. “Die kunnen wij als buurland niet accepteren”, aldus het Nederlandse kabinet. Het is de eerste Nederlandse militaire aanval op Duitsland na de Tweede Wereldoorlog.

De militairen zijn bewapend met tanks en artillerie. “Het verleden leert ons dat het verzet van de Duitsers hevig kan zijn”, zegt commandant Scholten. “Mocht het nodig zijn, dan kunnen onze troepen rekenen op luchtsteun.

Mensenrechtenorganisaties zijn bezorgd. De Nederlandse aanval op Keulen komt juist op het moment dat daar veel Syrische oorlogsvluchtelingen verblijven. Voor hen roept deze militaire ingreep vervelende herinneringen op. “Wij zullen proberen de Syrische asielzoekers zo veel mogelijk te ontzien”, aldus Scholten. “Dit is een aanval op de Duitse aanranders, niet op asielzoekers.”

 
Deel dit artikel: