17 ℃

Nederland overvallen door avondsneeuw

Woensdagavond, rond half acht, zijn grote delen van ons land overvallen door avondsneeuw. De buien kwamen tamelijk onverwacht via het zuidwesten ons land binnen. Veel Nederlanders hadden de buien niet meer zien aankomen.

Foto: Juhku / Shutterstock.com

“Ik wist wel dat er sneeuwbuien voorspeld waren, maar ik dacht: eerst zien, dan geloven”, aldus een laagopgeleide man die met zijn auto in de slip raakte. “Ik dacht dat de weermannen het mis hadden, dat het gevaar was geweken. Maar toen ineens barstte het los. Ik ben niet gauw bang, maar nu sta ik te trillen op mijn benen, dat mag je best weten.”

De sneeuw die ons land woensdagavond overviel wordt ook wel ‘stealth snow’ genoemd. Dat zijn sneeuwbuien die op de radar niet of nauwelijks te zien zijn. “Sneeuwbuien zijn in de afgelopen jaren veel geavanceerder geworden”, zegt weerman Thomas Indra van MeteoScience. “Ze kunnen het land vrijwel onopgemerkt binnenkomen. Op het moment dat ze op de radar verschijnen, is het eigenlijk al te laat.”

De omgeving van Haarlem werd zwaar getroffen door de sneeuw. Binnen een paar minuten lag er een pak van 3 centimeter. Twee fietsers werden vol geraakt. Volgens de politie maken ze het naar omstandigheden redelijk.

 
Deel dit artikel: