19 ℃
"Kans dat België terugslaat heel klein"

Nederland oefent met afvuren van kernwapens op België

Nederland oefent met afvuren van kernwapens op België
Foto: Ryan Fletcher / Shutterstock.com

De Nederlandse luchtmacht oefent met het afwerpen van kernwapens boven België. “Er is heel bewust voor België gekozen”, zegt defensiespecialist Robert-Jan Molder.

De oefening, Steadfast Noon geheten, is nodig om de Nederlandse luchtmacht scherp te houden. “Vanwege de nucleaire dreiging uit Rusland is het niet ondenkbaar dat Nederland zich moet verdedigen met kernwapens. Uiteraard moet zo’n scenario geoefend worden en waar kan dat beter dan in België. Dat land heeft relatief weinig te verliezen als het misgaat”, aldus Molder.

Er wordt getraind op het afwerpen van kernbommen vanuit een F-16 straaljager. Dat gebeurt iets ten noorden van de Belgische plaats Peer. “Oefenen met kernwapens doe je natuurlijk niet in eigen land. Dat is veel te gevaarlijk. Daarom is heel bewust gekozen voor een gebied in België”, weet Molder.

Onduidelijk is of België van tevoren op de hoogte wordt gebracht van de oefening. Ook is niet zeker hoe België zal reageren. Molder: “Het risico is heel klein, maar natuurlijk is er een kans dat België terugslaat. In dat geval raakt Nederland verwikkeld in een kernoorlog met België. Maar als dat gebeurt, hebben wij alvast geoefend.”

 
Deel dit artikel: