23 ℃

Nederland mag wéér niet meedoen aan finale, na Songfestival nu voetbal aan de beurt

Nederland mag wéér niet meedoen aan finale, na Songfestival nu voetbal aan de beurt
Foto: Raffaele Conti 88 / Shutterstock.com

DORTMUND - Na het fiasco bij het Eurovisie Songfestival eerder dit jaar, waar Nederland werd gediskwalificeerd vanwege vermeed ongepast gedrag, is het nu de beurt aan het Nederlands Elftal. In een schokkende halve finale tegen Engeland bij het EK verloor Nederland met 1-2, dankzij een controversiële strafschop die doet denken aan de hoogst dubieuze jurybeslissingen bij het Eurovisie Songfestival.

De Oranjeleeuwen stonden op het punt om geschiedenis te schrijven en de finale te bereiken. De sfeer in het stadion van Dortmund was elektrisch, het publiek was uitzinnig en het Nederlandse elftal was in topvorm. Maar toen gebeurde het ondenkbare.

Op aangeven van de VAR meende de scheidsrechter gevaarlijk spel op de Engelse speler Harry Kane te herkennen en kende een controversiële strafschop toe. Deze werd door Kane zelf binnengeschoten. Lang bleef het 1-1, maar net in blessuretijd van de tweede helft scoorde Engeland de 1-2 en gaat daarmee door naar de finale.

Een déjà vu in de sportwereld

“Het is net als bij het Songfestival”, zei een teleurgestelde supporter. “Je doet alles goed, je bent de beste, en toch word je onterecht uitgeschakeld. Dit is een complot! Eerst onze artiesten, nu onze voetballers. Wat is het volgende? Gaan ze onze kaas ook diskwalificeren op internationale markten?”

Dubieuze strafschop

Analisten en fans zijn het erover eens dat de strafschop een farce was. “Het was alsof Kane werd aangeraakt door een geest”, grapte een commentator. “Zelfs Caspar het vriendelijke spook zou dit niet hebben kunnen veroorzaken.” Toch ging de Engelse speler neer en werd de strafschop toegekend. Harry Kane, met zijn stalen zenuwen, scoorde en bezegelde daarmee het lot van Nederland.

Echo van het Songfestival

De parallellen met het recente Eurovisie Songfestival zijn opvallend. Toen werd Nederland gediskwalificeerd, omdat Joost Klein ongepast gedrag richting een medewerker zou hebben laten zien. Dit leidde tot verontwaardiging en beschuldigingen van partijdigheid

Complottheorieën en Nationaal Verdriet

Op social media gaan al veel complottheorieën rond. Van geheime deals tussen de scheidsrechter en de Engelse voetbalbond totaan samenzweringen door oude Eurovisie-juryleden die hun invloed uitbreiden naar de sportwereld. “Het is duidelijk dat er krachten aan het werk zijn die Nederland kapot willen maken”, aldus een fervente X-gebruiker. “Misschien zijn ze jaloers op onze watermanagementsystemen, een kabinet met Dick Schoof of ons liberale beleid. Wie zal het zeggen?”

 
Deel dit artikel: